Kávézol velem?

Török kávé

Kis kávétörténelem…..

 

Azt gondolom nem maradhat ki a különböző kávéfajták bemutatásából a kávé legrégebbi és leghíresebb elkészítési módja.

1543-ban Özdemir Pasa, az Oszmán Birodalom jemeni kormányzója szállította az első kávébabszemeket I. Szulejmán oszmán szultánnak. Később, 1554-ben két szír származású kereskedő kezdte főzni az oszmán főváros lakóinak. Ők nyitották meg Törökország első kávéházát Isztambulban. 

Játszunk el a gondolattal, mennyire jó lett volna ha ebben a kávétörténelmi pillanatban jelen lehetett volna egy fotográfus. Persze tudjuk, hogy ez abban az időben nem volt lehetséges, mert 1839. augusztus 19-ét tekinthetjük a fényképészet születésnapjának. E napon a Francia Tudományos és Képzőművészeti Akadémia együttes ülésén hatalmas nemzetközi érdeklődés közepette, a vegyi eljárást részletezve ismertette a dagerrotípia készítését.

Kis kitérő után térjünk vissza a török kávéhoz. 

A török kávé elnevezés a kávé elkészítési módjára utal, nem pedig a fajtájára.

Elkészítési módja: A pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. Egy hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és egy kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé felforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, mert így a zacc gyorsabban ülepszik le a pohár aljára. A kávét ízlés szerint, őrölt kardamommal is kínálhatjuk.

 

Cup_of_turkish_coffee

kép forrása: Wikipedia

Ha lesz lehetőségetek mindenképpen kóstoljátok meg. 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!