Kis kávétörténelem…..
Azt gondolom nem maradhat ki a különböző kávéfajták bemutatásából a kávé legrégebbi és leghíresebb elkészítési módja.
1543-ban Özdemir Pasa, az Oszmán Birodalom jemeni kormányzója szállította az első kávébabszemeket I. Szulejmán oszmán szultánnak. Később, 1554-ben két szír származású kereskedő kezdte főzni az oszmán főváros lakóinak. Ők nyitották meg Törökország első kávéházát Isztambulban.
Játszunk el a gondolattal, mennyire jó lett volna ha ebben a kávétörténelmi pillanatban jelen lehetett volna egy fotográfus. Persze tudjuk, hogy ez abban az időben nem volt lehetséges, mert 1839. augusztus 19-ét tekinthetjük a fényképészet születésnapjának. E napon a Francia Tudományos és Képzőművészeti Akadémia együttes ülésén hatalmas nemzetközi érdeklődés közepette, a vegyi eljárást részletezve ismertette a dagerrotípia készítését.
Kis kitérő után térjünk vissza a török kávéhoz.
A török kávé elnevezés a kávé elkészítési módjára utal, nem pedig a fajtájára.
Elkészítési módja: A pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. Egy hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és egy kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé felforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, mert így a zacc gyorsabban ülepszik le a pohár aljára. A kávét ízlés szerint, őrölt kardamommal is kínálhatjuk.
kép forrása: Wikipedia
Ha lesz lehetőségetek mindenképpen kóstoljátok meg.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: